İlişkilerde Güven Problemlerini Aşma Yöntemleri

İlişkiyi ayakta tutan en önemli etkenlerden birisi güven duygusudur ve bu duygu sarsıldığı an kişilerde şüphe duymalar, emin olamama, huzursuz hissetme, aşırı kıskançlıklar gibi duygu ve düşünceler gelişmeye başlayabilmektedir. İlişki yaşayan bireylerin zaman zaman olumsuz deneyimler ile karşı karşıya kaldığı dönemler olabilmekte ve buna bağlı olarak da güven sorunları ortaya çıkabilmektedir. Birey aldatılmış olabilir, partnerinin bir yalanını yakalamış olabilir veya herhangi güvenini sarsacak bir davranışa maruz kalmış olabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan bireylerde artık bazı şeyleri olması gerekenden daha fazla sorgulama, sürekli kontrol etme, aşırı kıskançlık davranışları artabilmektedir.

Bireylerin bazıları yaşadıkları bu olumsuz olayları daha kolay kabullenebilirken, bazılarında travma etkisi yaratarak, gelecek diğer ilişkilerine de negatif bir yön verebilmektedir. Bazı kişilerin ise zihninde ki şemalardan ötürü ve geçmiş zamanlarında maruz kaldığı olumsuz deneyimlerin yarattığı travmalar sebebiyle karşı tarafa güven duyma konusunda sıkıntılar yaşayabilmektedir. Fakat bir de bu sayılanların dışında sağlıklı bir ilişki yürütülüyorken bireylerin duyduğu yersiz bazı şüpheler ve düşünceler de kişide güvensizlik oluşturup kişiye rahatsızlık verebilmektedir. Bu da ilişkinin gidişatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu durumla baş etmenizi kolaylaştıracak yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

1-Kendini ifade edip iletişime geçmek

İlişkilerde en sık karşılaşılan problemlerden birisi de bireylerin kendisini karşı tarafa ifade etmeyip, içinde bir sır gibi sakladığı düşüncelerini, partnerinin anlamasını ve bu isteğine yönelik bir adım atmasını beklemesidir. Bireyler birbirlerine isteklerini dile getirmeyip, beklediği durumlarda bu süreç ilişkiyi biraz zorlaşabilmektedir. Bu yüzden bireyler, partnerlerinde hoşuna gitmeyen davranışlarını ifade edip, belirsizlikleri ortadan kaldırıp onun da bazı farkındalıklar kazanmasına yardımcı olabilirler.

2-Empati kurmak

Partnerinizin size karşı olan bir tepkisini sinirli olarak yorumlayıp, kafanızı gün boyu bu konuyla meşgul ettiğiniz zamanlarda empati yapmak oldukça sağlıklı bir durum olacaktır. Siz onun yerinde olsaydınız ve o an o durumu yaşıyor olsaydınız nasıl tepkiler verirdiniz? tarzında düşünmek karşı tarafı daha iyi anlamanıza yardımcı olup, tepkilerinizde de o yönde sakinleşme eğilimi gösterecektir.

3-Yaşadığınız olaylarda sadece olumsuz noktaya odaklanıp orada takılı kalmamak

Partnerinizle en ufak tartışma sonrası bile kendinizi olabilecek en olumsuz ve kafanızda çarptırdığınız düşüncelere kulak veriyor olarak bulabilirsiniz. Bununla beraber zihninizde şüpheler belirip, kendinizi partnerinizin her hareketinde bir anlam aramaya itelenmiş olarak bulabilirsiniz. Zihninizde kurduğunuz bu durum duygudurumuzunuzu da etkileyip olumsuz duygular hissetmenize sebebiyet verecektir. Bundan ötürü olaya anlamlar yükleyip, sadece tek bir olumsuz davranışa takılı kalmak yerine karşınızdaki insanı ve olayı anlamaya çalışmak, biraz da olumlu noktaları görebilmek zihninizde kurguladığınız şüphelerden sizi uzaklaştıracaktır.

4-Partnerinizin her zaman sizin isteklerinizi gerçekleştirmek zorunda olmadığının farkına varmak

Sevgiliniz bazı durumlarda isteklerinize sizin beklediğiniz yönde cevaplar vermeyip, hayır demesi gerektiği durumlar olabilir. Bu durum karşısında bazı kıskanç tavırlara girip neden istemedi, kimle görüşücek, ne yapıcak, tarzı düşüncelere kapılıp en kötü senaryoları zihninize getiriyor olabilirsiniz. Fakat karşınızda ki insanında sizin dışında bir yaşamı olabileceğin farkına varıp, evet demesi kadar hayır demesinin de doğal bir davranış olabileceğini kabullenmek ilişkinizi sağlıklı bir hale getirip, kötü senaryolar sonucu gelişen güvensizlik duygusunu daha sağlıklı bir hale dönüştürecektir.

5-Eski ilişkinizde yaşadığınız olumsuz deneyimlerinizi yeni ilişkilerinize yansıtmamak

Eski ilişkinizde deneyimlediğiniz olumsuz bir durumun benzerini şuan ki ilişkinizde yaşadığınızda ben bunun sonunu biliyorum, yine aynı şeyler olucak, gibi düşüncelerle yargılayabilirsiniz. Fakat her ilişki ve birey kendine özgüdür, eski partnerinizle yaşadığınız bir olayın aynısı yeni ilişkinizde çok daha farklı şekillenebilir, çok başka tepkiler ile karşılanabilir. Bu süreçte yaşadığınız her benzer olayı geçmişinizdeki olumsuz deneyimlerinizle bağdaştırmak sizi huzursuz hissettirecektir.

6-Uzman desteği almak

Yaşadığınız kötü travmalar veya çocuklukta geliştirilen şemalar sebebiyle güven sorununuzun üzerinden bir türlü gelemiyor iseniz uzman desteği almanız bu konuda size yardım sağlayacaktır.

Her hafta psikoloji, psikolojik rahatsızlıklarla başa çıkma yöntemleri ve bunlar gibi çeşitli konularda videolar çekerek faydalı bilgiler verdiğimiz Youtube kanalımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Büşra Nur Turan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.