Yüksek Zekaya Sahip Kişilerin Ortak Özellikleri

 

 

Zekanın ve yeteneğin ne olduğunu tanımlamak uzun yıllardır psikolojiyle ilgilenen bilim insanlarının gündeminde. Bu iki kişilik özelliğinin henüz kesin ve net bir tanımı bulunmasa da, şu ana kadar yapılmış olan araştırmaların sonuçları incelendiğinde, yüksek IQ değerlerine sahip olan kişilerin iyi ya da kötü bazı ortak alışkanlıklarının olduğu görülüyor. İşte Yüksek IQ ya sahip insanların ortak özellikleri ;

  • IQ’su yüksek, yaratıcı yönleri gelişmiş insanlar uykuyu sevmiyor. Hatta uyumak isteseler bile uykuya dalmakta zorluk yaşıyorlar. IQ seviyesi ve uyku süresi arasında negatif bir ilişki olduğunu, yani IQ seviyesi arttıkça uyku saatinin azaldığını gösteriyor.
  • Ailede doğan ilk çocuğun zekası kardeşlerine göre daha yüksek oluyor. Yani evin ilk veya tek çocuğu olmak dahi olma ihtimalimizi yükseltiyor.
  • Kendi kendine konuşuyor musun? Bunun sebebi zeka seviyenin yüksekliği olabilir. Kişinin kendi kendine konuşma ihtiyacı hissetmesi, beyin aktivitelerinin yoğun olmasından kaynaklanabiliyor.
  • IQ’su yüksek insanlar son derece inatçı yapılı kimselerdir. Başarısızlıkta asla yılmazlar ve asla pes etmezler. Thomas Edison ampulü bulana kadar 2 bin başarısız deneme yaptı. Kim daha inatçı tartışmayalım istersen…
  • Evliliklerde problem nedenlerinden biri olarak görülebilir. Örneğin Einstein eşiyle sürekli kavga ederdi. Eşi normal bir insandı. Einstein’ın yaptıklarını anlamsız buluyordu. Eğer eşler üstün zekâlı insanları anlamazlarsa evlilikleri en büyük sorunlardan biri olabilir.
  • Dahilerin bir diğer ortak özelliği de mükemmelin peşinde koşmaları. Her ne yaparlarsa yapsınlar, ellerinden gelenin en iyisini yapmak için büyük bir çaba harcıyorlar.
  • Onlar yeniliklere açık olmanın ve farklı düşünebilmenin ne kadar önemli olduğunu bilirler. Düşünce veya inanışları yanlış diye kendilerini yenilgiye uğramış gibi hissetmezler.
  • IQ su yüksek insanların bir başka ortak özelliği ise hedeflerinin olması
  • Aşık olmak onlar için zordur.Çünkü IQ (intelligence Qoutient) devreye girdiğinde ve yüksek olduğunda EQ(emotional Qoutient) devreye girmede zorlanır ve ilişki seçimi konusuna daha temkinli ve analitik yaklaşırlar. Bu da onları daha seçici yapar ve kolayca romantik ilişki kuramamalarına sebebiyet verebilir.
  • Komik olurlar.Mizah ile zekilik arasında güçlü bir ilişki var, “diyen Aberceywyth Üniversitesi’nden psikolog Dr Gil Greengross, ‘Mizah, bilgiyi işlemeyi getirir çünkü komik şeyi doğru zamanda söylemek ve doğru bir şekilde sunmak akıl becerisi gerektirir’ diyor.

 

 

Dünyadan ne zekalar geldi geçti, bazıları ise hala hayatta…

IQ su yüksek insanlar ;

Stephen Hawking 160 IQ’ya sahip. Hastalığına rağmen, zekasını kullanmaya devam edebiliyordu, Albert Einstein Gelmiş geçmiş en büyük dahiler arasındaki bu insanın öldükten sonra beyninde dahi inceleme yapılmıştı, Leonardo da Vinci kendisine büyük derece hayranlık duyduğum isanlardan davinci tarihin en büyük sanat dehalarından Da Vinci aynı zamanda bir bilim adamıydı.

 

 

Övgü Yaren Soydan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.