Panik Bozukluk

Panik Bozukluk Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Panik bozukluk günlük hayatımızı olumsuz olarak etkileyen, sıklaşmış panik atak adını verdiğimiz korku nöbetlerinden oluşur. Panik atakta, çevrede herhangi bir gerçek tehlike olmamasına rağmen yoğun kaygı ve korku sebebiyle ani fiziksel reaksiyonlar deneyimleriz. Ancak bir kere panik atak yaşamamız panik bozukluğa sahip olduğumuz anlamına gelmez.

Panik atak konusunda ayrıntılı bir yazı için tıklayınız.

Panik bozuklukta, panik ataklar süreğen, tahmin edilemez ve sebebi öngörülemez şekilde yaşanır. Yapılan araştırmalara göre kişilerin geçmiş yaşam olaylarının ve genetik yatkınlığının olmasının, panik bozukluğun gelişiminde büyük rol oynadığını görüyoruz. Bununla birlikte araştırmalar bize her 75 kişiden birinde panik bozuklukla karşılaşılabileceğini gösteriyor. Peki panik bozukluğun belirtileri nelerdir?

Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Panik bozuklukta panik atakları öngörülemez ve tahmin edilemez şekilde deneyimleriz.  Bu ataklarda öne çıkan belirtiler ise şöyledir:

  • Yüksek nabız ve kalp atışında hızlanma
  • Terleme
  • Titreme
  • Nefes almada güçlük
  • Boğuluyor gibi hissetmek
  • Göğüs ağrısı ve rahatsızlık hissi
  • Baş dönmesi ve uyuşma
  • Kontrolü kaybetme korkusu
  • Mide bulantısı ve bağırsak hareketliliği
  • Kendine dışarıdan bakmak, gerçeklikten veya kendinden kopma hissi

Kullanılan Testler

Panik bozuklukta anksiyete eğilimini ölçmek adına Beck Anksiyete Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Ölçeği kullanılabilir. Bunlar dışındaki bilimsel testler uzmanlar eşliğinde yapılmalıdır.

Psikolojik testler yazımızda Beck Anksiyete Ölçeği için tıklayınız.

Panik Bozukluğun Tedavisi

Panik bozukluğun tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi’den ve üçüncü nesil Mindfulness Terapi gibi yaklaşımlardan oldukça verim alınmaktadır. Bununla birlikte bazı durumlarda psikiyatrik kontrol eşliğinde ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.