Bebeklerde Uyku Eğitimi

 

Bebeklerin, ilk üç ay gece gündüz kavramlarının olmadığını biliyor muydunuz? O yüzdendir ki, bebek uyku eğitimleri dördüncü Aydan itibaren verilmeye başlanır. Özetlemek gerekirse, bebeğinizi dört veya beş aylıktan sonra ayrı bir odaya taşıyabilir ve uyku eğitimini başlatabilirsiniz. Her bebeğin biyolojik uyku saati farklıdır fakat ortalama olarak günlük bir bebeğin en az oniki saat uyuması gerekmektedir. Çoğu uzman tarafından tavsiye edilen ve en etkili bebek uyku eğitimi olarak anılan Kim West Tekniği’ni sizler için bu yazımızda anlatıyoruz.

Eğitime Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Bebeğinizin odasında ki uyarıcı maddeleri kaldırarak işe başlayabiliriz. Bebeğinizin yatağının üstündeki sallanan eğlenceli oyuncaklar bile bir uyaran olabilir.
Odanın ısısı 22 derece civarında olmalı,
Battaniye çok kalın olmamalı,
Odaya hafif loş bir ışık verilmeli.
Bebeğiniz uyku saatinden ortalama iki saat önce mamasını/sütünü içmeli (hazmedilmemiş yiyecekler, bebeğe rahat bir uyku uyutmaz.),
Uykuya geçiş için hazırlık zamanı belirlenmeli ve bu zaman uyuma süresinden ortalama bir ya da yarım saat önce olmalıdır. (Banyo yaptırma, pijamalarını giydirme gibi.)

Kim West Uyku Eğitimi

Eğitimin ilk gecesi, bebeğinizin yatağının tam yanına bir sandalye koyarak sizi görmesini sağlayın. Her mızmızlandığında onu kucağınıza almayıp, sadece sizi görmesini sağlamak önemli bir püf noktası. Eğer mızmızlanmalar, şiddetli ağlamaya dönüşürse onu kucağınıza alarak sakinleştirin ve yatağına geri koyun.

Kolunuzda uyumasına müsaade etmeyin. Uykuya her zaman yatağındayken dalmalıdır.

Bebeğinizin durumu/hâl ve tavırlarına göre sandalyeyi uzaklaştırma gününüzü siz belirleyin. Genellikle üç, dört gün bu işlem için yeterli olacaktır. Üçüncü günün sonunda, sandalyeyi odanın ortasına doğru kaydırın fakat bebeğin sizi görmesine engel olmayın. Buradaki amaç; bebeğinize “ Ben senin yanındayım, uyurken bile ben seni bırakmıyorum. ” düşüncesini aşılamaktır. Yine üçüncü günün ardından sandalyenizi kapıya yaklaştırın ve bir müddet orada durun. Püf noktalarından diğeri ise; bebeğiniz her ağladığında mama vermemek olacaktır. Son adım, sandalyeyi odanın dışına koymak.

Eğitime kim başlıyorsa, -anne,baba,bakıcı vs.- o, eğitimi devam ettirmelidir. Bu süreçte, belirlediğiniz zamanın dışına çıkmamaya özen gösterin. Aile ziyaretleri, davetleri biraz erteleyin.

Eğer, eğitim bir şekilde bozulursa, yaklaşık yirmi veya otuz gün bekleyin ve eğitime en başından tekrar başlayın.

 

Gizem Zaralı

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.