Çocuklarda Tik Bozukluğu

Tik Bozukluğu Nedir ?

Tik bozukluğunu; istemsiz, aniden ve tekrarlayıcı olarak beliren hareketler veya sesler şeklinde açıklayabiliriz. Toplum içerisinde tik bozukluğu olan çocukların yaptığı hareketler veya çıkardığı sesler insanlar tarafından dikkat çekme amacıyla yapıldığı sanılabilmektedir. Şu bilinmelidir ki; çocuğun bulunduğu ortamda tedirginlik ve kaygı var ise bu durum tikin şiddetini çocukta artırmaktadır.
Erkek çocuklarda görülme oranı kız çocuklara kıyasla daha fazla olmakla beraber ilerleyen yaşlarda şiddeti azalabilmektedir. Bu konuda yapılan bazı çalışmalarda tik bozukluğu olan çocuklarda bu bozukluğa ek olarak takıntı ve dikkat bozukluğunun da eşlik edebileceği tespit edilmiştir.

Tik Bozukluğu Belirtileri

  • Göz kırpma, omuz silkme, burun kıvırma, kafa sallama, ayak sallama, bir şeylere dokunma isteği, çeşitli el hareketleri vb.
  • Boğaz temizleme, garip sesler çıkarma, karşısındakinin kelimelerini tekrarlama gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir.

Tik Bozukluğu Çeşitleri

Gelip Geçici Tik Bozukluğu

En az 4 hafta süren genellikle 1 yıl içerisinde düzelen tik bozukluğudur. Bir ya da daha fazla motor ve/veya vokal tik ile kendini gösterir.

Kronik Motor ya da Vokal Tik Bozukluğu
1 yıldan fazla sürüyor ise kronik diyebiliriz. Motor veya vokal tiklerle kendini gösterir. İkisi beraber görülmez.
Gılles De La Tourette Bozukluğu
Tiklerin sıklığı zaman içersinde azalabilir veya artış gösterebilir. Hem bedensel hem de sesli tiklerin beraber görülebileceği (her zaman birlikte görülmesi de gerekmez) kronik tik bozukluğudur ve tikler fazlasıyla sıktır. Beyinde bazal ganglion dediğimiz motor hareketlerin kontrolünü sağlayan beyin bölgesinde bozulmalar olduğu görüşleri hakimdir.

Tik Bozukluğu Sebepleri

  • Biyolojik yatkınlık,
  • Anne hamileyken yaşadığı stresler,sorunlar,
  • Beyindeki bazı düzensizlikler,
  • Enfeksiyonel hastalıklar,
  • Çevresel faktörler; eğer stresli bir ortamda ise çocuk, tik şiddeti artacaktır. Daha mutlu hissettiği ortamda azalacaktır.

 

Tik Bozukluğu Tedavisi

  • Aileye, öğretmene ve çevresindeki kişilere bu konu hakkında bilgilendirilme yapılmak amacıyla psikososyal tedavi verilmesi çok önemli bir unsurdur. Çocuğa nasıl davranılması konusunda bilinçlendirilip çocuğa stres yaratacak tutumlardan uzak durmaları sağlanabilir.
  • Duruma göre ilaç tedavisi
  • Psikoterapi. Bireysel terapinin yanında grup psikoterapisi de etkili bir seçenektir.

 

Büşra Nur Turan
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.