Depresyon Tedavisi

Depresyon kalp rahatsızlığı, tansiyon, migren gibi önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişi nasıl başı ağrıdığında, tansiyonu yükseldiğinde uzmana başvuruyorsa, depresyon belirtilerini gösterdiğinde de aynı şekilde destek almalıdır.
Birey depresyonda olduğunu genelde saklama eğilimindeyken, diğer tıbbi rahatsızlıklarını hiç çekinmeden insanlarla paylaşıyor. Kültürümüzde depresyon tedavisi görmek güçsüzlük olarak algılandığı için bu rahatsızlığı kabullenip, başkalarıyla paylaşmak güçsüzlük itirafı gibi düşünülüyor. Genellikle depresyondaki kişinin güçlü ol, iradeli ol bunun üstesinden gelirsin şeklinde telkinlerle başa çıkması bekleniyor ancak bu çok mümkün olmuyor. Aksine kişinin o kişiden uzaklaşmasına sebep olabiliyor. Nasıl biz mide problemi yaşadığımızda, tansiyonumuz çıktığında bunun üstesinden irademizle gelemiyorsak, depresyonunda üstesinden bu şekilde gelemeyiz. Evet mücadele edebiliriz, ancak düzeyine göre süreci yönetmek adına depresyon tedavisi için bir uzman desteği almamız neredeyse zorunluluktur.

Ancak depresyonu önemsememek, onun bir rahatsızlık olduğunu kabul etmemek tedavi sürecini de olumsuz etkiliyor. Buda kişinin hayatına olumsuz yansıyor. Kişi tedavi olamadığı için bununla başa çıkamıyor. Günlük hayatı, iş hayatı, ilişkileri olumsuz etkilenmeye başlıyor. Depresyon tedavisine başlanması bu süreci değiştirecekken kişi bunu kabul etmediği için günlük hayat olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Tedavi Tedavisi Süreci

Tedavi süreci kişinin uzmana başvurmasıyla başlıyor. Biz psikologlar depresyonun tedavisinde terapi, yani ilaçsız tedavi uyguluyoruz. Yapılan araştırmalara göre depresyon tedavisinde en etkili terapi yöntemi olarak bilişsel davranışçı terapi yöntemi olduğu görülüyor. Bu yöntem sayesinde kişi kısa sürede depresyondan kurtulduğu gibi bununla başa çıkma yöntemlerini de öğreniyor. Depresyonun tekrarlayıcı bir rahatsızlık olması sebebiyle onunla başa çıkma yöntemlerini öğrenmek de çok önemli.
Yapılan araştırmalara göre terapinin yanında ilaç tedavisinin kullanılması da tedavi sürecini olumlu etkiliyor ve iyileşme sürecini oldukça hızlandırıyor. Kimi zaman danışanlarımızın “asla ilaç kullanmam, ilaç bağımlılık yapar” şeklinde yaklaşımları ile karşılaşıyoruz. Eğer uzman size kullanmanız gerektiğini söylüyorsa, bu noktada kullanmanızı öneririm. Depresyon tedavisinde kimi zaman ilaç kaçınılmaz olabiliyor.
Durum böyle olunca psikolog ve psikiyatristler sürekli birlikte çalışıyor. Depresyonun düzeyine göre, destek aldığınız uzman, psikolog ya da psikiyatrist desteği için sizi yönlendiriyor olacaktır. Ayrıca depresyon tedavi sürecine girmeden önce depresyon testini yapmanızı öneririm.

 

Psikolog
Barış Gürkaş
İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.