Ergen Psikolojisi

Ergenlikte önemli sosyal duygusal değişiklikler meydana gelir. Kişinin kendini anlamaya yönelik artan çabaları ve kimlik arayışı bu değişiklikler arasındadır. Ayrıca ergenin sosyal yaşam bağlamında da değişiklikler meydana gelerek kültürel bağlamlarda aile ve akranlarla ilişkilerinde dönüşümler ortaya çıkar. Ergenler suç işleme ve depresyon gibi sosyoduyugusal problemler de geliştirebilirler. Ergen psikolojisi kavramı önemlidir.

Ergenlikte birey; benlik, kimlik oluşturma, manevi gelişim, aile ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri, kültürel ilişkiler gibi birçok konuyla baş etmek ve bunlarla ilgili tutumlar geliştirmek durumundadır.

Erikson’a göre ergenlikte en önemli problem kimlik kazanma problemidir. Ergen başarılı bir kimlik geliştirebilirse bu dönemi kolayca atlatacaktır. Fakat kimlik geliştirememe durumunda rol karmaşışı yaşayacaktır. Bu süreçte birey depresyon ve intihara meyilli olabilir. Suç işleme oranı oldukça artar.

Eğer siz de ergenlikle ilgili problem yaşıyorsanız veya çocuğunuzda ergenlik dönemi sorunlarının sizin başedebileceğinizden daha yüksek oranda olduğunu düşünüyorsanız merkezimizdeki uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Bizi doğrudan arayabilir ya da aşağıdaki formu doldurabilirsiniz, bu sürecin sancılarını ve geride bırakacağı hasarı en aza indirebilirsiniz.

Error: Contact form not found.

Benlik Gelişimi

Bazı araştırmacılara göre ergenlik döneminde kişinin özsaygısının düşmektedir. Kişinin özsaygısıyla ilgili fikirlerimiz genellikle çarpık ve gerçeği yansıtmayan fikirlerdir. Fakat özsaygının yüksek olması karar verirken ve hedeflere ulaşmaya yönelik faaliyetler yaparken faydalıdır.

Yüksek özsaygı kimlik oluştururken de bireyin işini kolaylaştıracaktır. Kimlik gelişimi; ben kimim?, ben neyim?, hayatımda neler yapacağım?, benim farkım ne?, ben kendi başıma nasıl yapabilirim? Gibi ergenliğin temel problemlerini yaratan sorulara cevap verme sürecidir.

Erikson’un ifadesi ile ergenlikte toplumun ergeni sorumluluklardan nispeten muaf tutarak farklı kimlikleri denemesi için serbest bırakması kimlik arayışına yardımcı olur. Ergenler farklı kişilikleri ve kariyerleri denerler. Bir gün bir kariyeri (örn.doktorluk) diğer gün başka bir kariyeri (örn.oyunculuk) deneyebilirler. Bir gün çok düzgün başka gün çok dağınık giyinebilirler. Bunlar ergenin dünyanın neresine ait olduğunu anlamaya yönelik çabasını yansıtır. Çoğu ergen sonunda istenmeyen rolleri atar ve kurtulur.

Çatışan kimliklerle baş edebilen gençler, tazelenmiş ve kabul edilebilir yeni bir benlik ile ortaya çıkarlar. Bu kimlik bunalımını çözemeyen ergenler kendilerini sosyal ortamlardan soyutlayarak geri çekilebilir veya kalabalıkların içine karışarak kendi kimliklerini kaybedebilirler.

Ergenlik Problemleri

Ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek problemlerden bazıları şunlardır;

  1. Suç İşleme: sert ve erkeksi olmak, alt sosyo ekonomik statüden gelen erkek çocukları için yüksek statü elde etmeye yarayan özelliklerdir. Bu özellikler çoğunlukla suç işleme ve yakasını polisten kurtarabilme başarısı ile ölçülür. Ergenlikte kimlik bunalımı yaşayan bireyler (erkekler ağırlıklı) statüsünü yükseltmek için bu yola başvurabilirler.
  2. Depresyon ve İntihar: Ergenler ve yetişkin adaylarının depresyon oranı çocuklarınkinden daha yüksektir. Ergen kızların depresyon yaşama oranı erkeklerden daha fazladır. Kimlik oluşturma problemleri yaşayan ergenlerde en yüksek oranda görülen problemlerde ikinci sırada depresyon gelmektedir. İntihar oranları da göz ardı edilemeyecek boyuttadır.

Görüldüğü gibi ergenliğin temel problemi bireyin kimlik oluşturması sürecidir. Bu dönemde sosyal çevre ve ailenin bireyi zorlaması ve kimlik arayışına müsaade etmemesi durumunda kişinin kimlik bunalımını artırıcı bir etkileri olacaktır. Ergenin bu sürecinin bilinçli ve doğal bir süreç olduğunu kabul etmeli ve dünyaya adapte olmaya çalıştığı bu dönemde destekçisi olunmalıdır. Ergenlikte kimlik bunalımı yaşadığı düşünülen bireyin psikolojik destek alması sürecin sancısız geçmesi için yardımcı olacaktır.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.