Evlilik Korkusu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Evlilik, birçok kişinin hayali olarak düşünülmektedir. Kutsal bir eşik gözü ile bakılmanın yanı sıra büyük sorumluluk olduğu da akılların bir köşesindedir. İki insanın hayatlarını birleştirirken hiçbir pürüz olmaması gerekir. İki tarafta birlikte oldukları süreçte ne kadar birbirlerini tanıdıklarını söyleseler de konuya ciddi bir şekilde bakıldığı zaman tedirginlik söz konusu olmaktadır.

Öncelikle Kabullenmek

Çoğu kişi evlilik korkusunun sadece erkeklerde oluşabildiğini düşünmektedir. Onların serbest yaşama alışkın olduğu, sorumluluk almaktan kaçındıkları ve yeni görevlerden hep uzak kalmaya çalıştıklarının altı çizilir. Fakat kadınlarda erkekler kadar hatta kimi zaman onlardan daha fazla çekingen kalmaktadırlar. Kariyer, ileride çocuk istememe durumu gibi psikolojik sebepler de kadınlarda fazla görülen bir durumdur.

Bu olumsuzluklara bakıldığı zaman evliliğe karar vermiş ya da verecek olan insan önce kendisini tanımalıdır. Kendi ile baş başa kalarak gerçekten ne istediğine, nerede olmak istediğine karar vermelidir. Peki, işin içinden çıkamıyorlarsa ne yapılmalıdır?

Evlilik Korkusu Terapisini Tanıyalım ve Nasıl Olduğunu Öğrenelim

Kişi veya kişiler tek başlarına evlilik ile nasıl baş edeceğinin rotasını çizemedikleri zaman işin uzmanına başvurmayı tercih ederler. Bu süreçte birbirlerinden önce kendilerini doğru tanımlamaları çok önemlidir. Kadın veya erkek yalnızda bu sürece başlayabilir. Fakat daha yaygın olanı ikisinin de gitmesi ve hangisi bu korkuyu aşmayı deniyorsa diğerinin ona destek olması ile gelişenidir. Çift bu süreçte ilişkilerinin daha iyi biçimde yürümesi için de talepte bulanabilirler. Kadın ya da erkek her kim evlilik korkusunu yenmeye çalışıyorsa diğeri ona yardımcı olmalıdır. Sorumlulukları beraber üstleneceklerini, sorunlar yaşandığı zaman yalnız olmayacağını, ikisinin yepyeni daha güzel bir hayata sahip olacağını onu rahatlatıcı bir şekilde açıklamalarını yapmalıdır.

Yardım alan kişi bir taraftan da eşi olacak kişiden destek görür ise bu dönemi daha kolay atlatabilir. Tabi ki bu zaman diliminde verilen uygulamalarda çok önemlidir. Terapistin vermiş olduğu küçük, gerçeği yaşatabilecek uygulamalar ile adaptasyon daha rahat sağlanabilmektedir. Yardımcı olan tarafın bunu sadece sözde bırakmaması, hareketleri ile göstermesi korkunun aşması için karşındakinin yaşayarak deneyim kazanmasına da katkı sağlayacaktır.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.