Hangi Durumlarda Çocuğumu Psikoloğa Götürmeliyim ?

hangi durumlarda çoçuğumu psikologa götürmeliyim

 

 

Çocuk psikolojisi; çocuğun gelişimine ve davranışlarına, doğumdan ergenliğe kadar odaklanan psikolojinin bir alt alanıdır. Çocuk psikolojisi sadece çocuğun fiziksel gelişimini değil, sosyal-duygusal gelişimini, bilişsel gelişimini ele alır.

 

Çocuk Psikolojisi uzmanı (Çocuk Psikoloğu) nasıl olunur ne yapar?

Üniversitelerin, Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık & Rehberlik (PDR) bölümlerinden mezun olan uzmanlar psikoloji alanında yüksek lisans yaparak, çocuk psikolojisi alanında eğitimler alarak ve sadece çocuklarla çalışarak kendilerini geliştirerek çocuk psikoloğu ünvanına erişebilirler maalesef ülkemizde çocuk psikoloğu yetiştiren bir Lisans Programı veya Yüksek Lisans Programı yoktur. Psikoloji veya Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümünden mezun olan uzmanlar psikoloji alanında Yüksek Lisans ve Doktora yaparak, çocuk psikoloji alanında eğitimler ve süper vizyonlar alarak ve sadece çocuklarla çalışarak kendilerini yetiştirmektedirler. Çocuk Psikolojisi yanı sıra çocuk eğitimi ve gelişimi alanında eğitim almaları ve çocuk psikolojisi alanındaki eğitim almaya devam etmeleri önemlidir. Bunun yanı sıra çocuklarda uygulanan en etkin tedavi yöntemlerinden oyun terapisi eğitimleri ve süper vizyonları almaları şarttır. Başka türlü çocukları tedavi etmesi mümkün değildir. Çünkü unutmayalım ki çocuğun dili oyundur. Çocuk psikolojisi uzmanı, çocuk psikoloğu 0-18 yaş aralığında çocuklarla ve ailelerle çalışmaktadır.

Pedagog” çocuk eğitimcisidir “Çocuk Psikoloğu, Çocuk Psikolojisi Uzmanı” değildir!

Günümüzde eğitimciler pedagog unvanını kullanarak çocuklara psikolojik destek vermeye çalışıyor. Aslında pedagogun gerçek anlamı zaten çocuk eğitimcisi demektir. Fakat Türkiye’de bu kavram çocuk psikolojisi uzmanı, çocuk psikoloğu olarak biliniyor. Pedagog çocuk eğitimcisidir. Çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi alanında danışmanlık sunabilir ama çocukları tedavi edemez. Çocukların psikolojik problemlerini tedavi etmek çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğunun görevidir.

Çocuğumu Ne zaman veya Hangi Durumlarda Çocuk Psikoloğuna Götürmeliyim?

Gelişim kontrolü

Çocuğunuzun gelişiminin normal olup olmadığını öğrenirsiniz. Gelişim kontrolü seanslarında çocukların gelişimleri 5 grupta incelenir; fiziksel, hareket, dil, sosyal-duygusal, zeka gelişimi vb.

 

Davranış ve uyum bozuklukları, hastalıkların tedavisi, sakatlıklar

Uyum ve davranış bozukluklarına örnek olarak aşağıdaki sorunları sıralayabiliriz; Gece korkuları, Fobiler- Kaygı bozukluğu, Parmak emme (bebeklik dışında),Öfke ve saldırganlık, Altını ıslatma- Dışkı kaçırma veya tutma, Kekemelik- Tikler, Yalan söyleme, Çalma ,Kardeş kıskançlığı ,Cinsel sorunlar ve mastürbasyon, Yeme bozuklukları, Uyku bozuklukları gibi durumlarda bir uzmandan destek alınmalıdır.

 

Aile ile ilgili sorunlar ve yaşam değişiklikleri

Çocuk psikolojisi uzmanınızı özenle seçmek gerekir çünkü bu yetişin psikolojisi değil, çocuk ruh sağlığıdır. Çocukluk döneminde doğru bir tedavi programı uygulanmadığında gelecekte ciddi problemlere neden olabilir. Çocuklar istismara açıktır. Yanlış bir müdahalenin yapılmasının telafisi pek mümkün değildir. Bu nedenle çocuğunuzun ruh sağlığını tehlikeye atmayın ve gerçek çocuk psikolojisi uzmanınızı bulun.

 

 

Övgü Yaren Soydan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.