Hastalık Hastalığı Nasıl Yenilir!

Bir rahatsızlıktan şüphelendiğinizden doktora gideriz bir cevap alırız ve hayatımızı devam ederiz. Eğer önlem alınacak bir şey varsa tedaviye devam ederiz. Ancak hastalık hastalığında (Hipokondriyazis) doktorun “birşeyin yok” demesine rağmen bu cevap tatmin etmez. Kişi kendini dinlemeye, insanlara sormaya ve daha da kötüsü internette araştırmaya devam eder. Böylece kişinin felaket düşünceleri, sıkıntıları sona ermez. Buda tüm hayatını olumsuz etkiler. Bu süreçte psikolog veya psikiyatristten destek almak oldukça kritik ancak aşağıda sayacağım yöntemlerde hayatınızı kolaylaştıracak.

 

Peki hastalık hastalığının (sağlık anksiyetenizin) üstesinden gelmek için neler yapılabilir?

  • İlk olarak hastalık hastalığını (Hipokondriyazis) tetikleyen ne? Bunu keşfedin…

Ne oluyordu bir anda bu endişeler aklıma düşüyor. Ve dikkatim vücudumda belli bir bölgeye odaklanıyor.
Elinize bir kalem kağıt alın ve dışsal ve içsel tetikleyicilerin bir listesini yapın. Örneğin dışsal tetikleyicileriniz: korkutucu sağlık haberleri, hastalık tanısı almış birisi hakkında sohbet etmek, tatil yada yolculuk sebebiyle sağlık kuruluşlarına uzak olmak olabilir.

İçsel tetikleyiciler: kalp atışında hızlanma, kulak çınlaması, baş ağrısı gibi fiziksel duyumsamalar olabilir.
Sizde kendi tetikleyici durumlarınızı yazın, sonrasında bedeninizin en çok neresine odaklandığınızı farkedin.

  • Hastalık hastalığı ile mücadele için hatalı inançlarınızı keşfedin

Bazı kaygı verici düşüncelerin sizi koruduğunu ve gerekli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.
Örneğin: “Bedenime odaklanma, sağlık sorunumu geç olmadan yakalamamı sağlar!” Yada
“Sağlığımdan endişe etmek olası herhangi bir problem için beni hazırlar!”

Emin olun bu düşüncelere kim sahip olsa sürekli vücuduna odaklanır ve tetikte olur! Şimdi bu düşüncelere ne kadar inanıyorsunuz bunu bir puanlayalım! Diyelimki 10 üzerinden 9 inanıyorsunuz. Bunu yazın.

Sonrasında şu soruların cevaplarını verin: Bu şekilde sürekli dikkatini vücudunun çeşitli bölgelerine vermek geç olmadan problemi yakalamanı sağlıyor mu? Bu sürekli semptom arama ve odaklanma hali seni nasıl koruyor? Semptomları sürekli düşünmenin nasıl bir iyileştirici faydası var?

Sonrasında ise şu sorunun cevabını verin: Eğer bir çocuk sürekli semptomlarına, kaygı verici düşüncelere, vücudundaki duyumsamalarını odaklansaydı onu bu davranışı sürdürmesi için teşvik eder miydiniz? Yada ona ne derdiniz?

O halde bundan nasıl bir sonuç çıkartıyorsunuz? Bu size ne söylüyor?
Bu soruyu cevapladıktan sonra “bedenime odaklanmam gerek” düşüncenizi tekrar puanlayın! Kaça düştüğünü gözlemleyin.

  • Hastalık hastalığı ile mücadele için dikkatinizi şimdiye odaklayın

Zihnimiz gün içinde birçok zaman otopilotta gibidir. Ütü yaparken, diş fırçalarken, araba kullanırken dikkatinizin yaptığınız işte olmadığını çok kere deneyimlemişsinizdir. Ya geçmişi yada geleceği düşünürken buluruz kendimizi. Sürekli uçuşan düşünceler stresli ve kaygılı hissetmemize sebep olur. Peki bu düşünceler nasıl susar?
Dikkatinizi şimdi ve burada tutmak, üzerine çalışılması gereken bir davranış. Bu özelliği geliştirmek için kendinize bir aktivite belirleyin ve hergün onu yaparken farkında olarak yapın.
Örneğin bu diş fırçalamak olsun: dişinizi fırçalarken fırçanın dişinize temasını, fırçalama sesini, macunun tadını kokusu farkedin, tüm duyularınızı aktif hale getirin. Düşüncelerinizin bunu yaparken bile nasıl uçuştuğunu gözlemleyin ve yargılamadan devam edin. Sanki dünyanın en önemli işini yapar gibi özenle fırçalayın dişlerinizi.
Bunu ilk yaptığınızda iyi hissedeceğinize neredeyse eminim ancak önemli olan alışkanlık haline getirmek.

  • Hastalık Hastalığı ile başa çıkmak için kaygını ertele

Sağlık anksiyetesi olan kişi aklına gelen olumsuz düşüncelerden kurtulmak için çabalarken, kendisini bu durumu daha fazla düşünürken bulur. O anda rahatsızlık verici düşünceleri engellemeye, durdurmaya çalışmak yerine, o düşünceleri ertelemek daha işlevsel olabilir.

Peki bunu nasıl yapacaksınız? İlk iş kendinize gün içinde kaygılanacak ve semptomlarınıza odaklanacak bir zaman aralığı belirleyin. Bu 20 dk yı geçmesin.
Gün içinde endişelendiren kaygı verici düşüncelerinizi, semptomlarınızı kaygı zamanınızda düşünmek için bir kağıda not alın. O zaman gelene kadar kaygı veren düşünceleri erteleyin. Endişe zamanınız geldiğinde sizi hala endişelendiren düşünceler üzerine 20 dakika boyunca düşünebilirsiniz.

Bu yöntemşeri uyguladığınız noktada hastalık hastalığı (Hipokondriyazis) ile başa çıkmaya başlayacaksınız.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

3 yanıt

  1. Bu konuda okuduğum en faydalı makale, diğerleri tespitin ötesine geçemiyor. Bu hastalıktan kurtulmak çokta zekayla (Sağlıklı düşünüp kendine söz geçirmek pek mümkün olmuyor çünkü) doğru orantılı değilse de, burada anlatılanların faydalı olabileceğini tahmin ediyorum.

  2. Yaklaşık 1 yıldır bu lanet olası anksiyetiye sahibim. İyi yanı, bu düşüncelerin sadece yalnızken ve mutsuzken aklıma gelişi. Sosyalleştiğimde, seyahat ettiğimde böyle bir sorunum olmuyor. Zira bir yerim ağrımıyor veya ben bunu farketmiyorum bile.
    Özetle demek istediğim bence çoğu psikolojik hastalıkların çaresi sosyalleşmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.