İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji sayesinde yaşamda her gün bir adım daha ilerleme kaydediyoruz. Günümüzde teknolojinin iletişim, üretim, bilim, ulaşım gibi çok fazla alanda yaygın olarak kullanılması hayatımızı kolaylaştırıyor. Yani aslında teknoloji, internet gibi gelişmeler doğru kullanıldığı sürece insanlığın ilerlemesi için oldukça büyük bir fayda sağlıyor. Ancak hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, yanlış kullanımı da günümüzde sıklıkla karşılaştığımız internet ve teknoloji bağımlılığı gibi sorunlara yol açabiliyor.

Peki, Nedir İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı?

Günümüzde birçok çocuk vakitlerini telefon, bilgisayar, tablet ve benzeri araçlarla geçiriyor. Bu araçlar kimi zaman araştırmamıza, öğrenmemize, eğlenmemize yardımcı olup hayatımızı kolaylaştıran özellikleri olsa da kontrollü kullanılmadığı zaman bağımlılığa sebep olabiliyor.
Günümüzeki çocuklar, yeni jenerasyon eski jenerasyonun aksine teknolojinin direkt olarak içine doğuyorlar. Bu durum bazen onların henüz dışarıda sosyalleşmeyi öğrenemeden içlerine kapanmalarına sebep olabiliyor. Henüz konuşmayı sökemeyen çocuklar Ipad kullanmayı öğrenmiş oluyorlar.Bu ve benzeri aletleri iyi kullanıyor olması çocuğun çok zeki olduğunu da göstermez, aksine bu ve benzeri aletlere çok fazla maruz kaldığını gösterir. Aslında bu durum da çocukların bize bağımlılık geliştirmeye ne kadar yatkın olabildiğini gösteriyor.
Diğer bir sorun da günümüz anne babalarının çoğunluğu bu ve benzeri teknolojik aletleri çocuklar için bakıcı olarak kullanabiliyorlar. Yemek yesinler diye veyahut meşgul olsunlar diye önlerine tablet açıp koyuyorlar. Aslında bunu yapan anneler kötü niyetli olmasa da nihayetinde çocuğa farkında olmadan zarar verebiliyorlar.

Aile Çocuğa Teknoloji Haricinde Ne Sunabilir?

Düşünün ki, bir yetişkin olarak bulunmaktan çok zevk aldığınız bir yerdesiniz. Belki arkadaşlarınızın yanında, belki bir kafede, belki hobilerinizi öğrendiğiniz bir eğitimde, vb. Bu ortamlarda daha fazla bulunmak isteme miydiniz? Ayrılmak zor gelmez miydi? Aslında bu durum tam anlamıyla çocuklar için de aynı şekilde gelişiyor. Bu zevki teknoloji üzerinden alıyorlar ve daha fazla zaman geçirmek istiyorlar. Eğer onlar için alternatif etkinlikler oluşturulsaydı bu durum farklılaşabilirdi. Tam da bu noktada ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Çocuklarla ilgilenmek, onlarla zaman geçirmek çocukaların dikkatlerini başka yöne çekip tablete olan odaklarını azaltacaktır.

Teknoloji Bağımlılığı Zararları

İnsan sosyal bir varlıktır. Bu sosyal doğası gereği içinde bulunduğu toplumu tanıması, toplumun dahil olup bir üyesi haline gelmesi sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmesi için kritiktir. Teknolojinin bağımlılık derecesine kullanımını çocukların gelişimi ve sosyalleşmeleri üzerinden değerlendirecek olursak, ortaya çıkan sonuçlar probleme işaret edebilir.
Birey evde internetin ve bilgisayarın başından kalkmadan insanlarla sosyalleşemeyebiliyor. Dışarı çıkamıyor, arkadaş edinemiyor. Edindiği arkadaşlar sadece sosyal medya ve internet üzerinden oluyor. Bu arkadaşlarla chat yapıp mesajlaşarak oyun gibi platformlar üzerinden ilişkiler kuruyorlar. Arkadaşla buluşmak yerine sanal alemde zaman harcayan bireyin sosyal izolasyonu neredeyse kaçınılmazdır.

İşte bu durumda çocuklarda bazı psikolojik sorunların olulması kaçınılmaz olabiliyor. Örneğin:
  1. Psikolojk Sorunlar: İnternet sosyal bir mecra gibi görünse de gerçek hayatta izolasyona sebep olduğundan belli bir dereceden sonra psikolojik ve psikiyatrik sorunlara sebep olacaktır.
  2. Fiziksel sorunlar: Yetişkinler için bile oldukça önemli olan bu problemler çocuklar için çok büyük önem taşır. Gelişim çağında olan çocuklarda duruş bozuklukları, eklem ağrıları, omurgada problemler ve bunlar gibi birçok probleme yol açabilir.
  3. Akademik Sorunlar: Çocukların gelecekleri için önem taşıyan sınav dönemlerinde gün içindeki vakitlerinin çoğunluğunu internet ve bilgisayar başında geçirmeleri okul hayatlarını ve akademik başarılarını oldukça olumsuz etkilerken, geleceklerini de risk altına sokar.

Klinik Psikolog
Barış Gürkaş
İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.