İQ Aslında Bir Mit Mi?

Araştırmanın sonucuna göre, bir sayı bir kişinin düşünme becerilerini tam anlamıyla tanımlamıyor.

Psikologlar zekanın bir sayıya atfedilmesi fikrinin çok yanıltıcı olduğunu öne sürdüler. Son zamanlarda yapılan bir araştırmada binlerce insana 12 farklı bilişsel test yapıldı.

İnsanların muhakeme becerisi, dikkati, planlama yapmaları, hayat tarzları ve özgeçmişleri incelendi.

Araştırmacılardan Professor Adrian M. Owen: “Biz birkaç yüz katılım beklerken araştırmamızda her yaştan, her kültür ve dinden ve dünyanın her köşesinden binlerce insan yer aldı.”

Araştırmacıların bulgularına göre insanların düşünme becerileri bir sayıyla doğru olarak ve tam anlamıyla tanımlanamaz.

Bunun yerine zekanın en az üç bileşeni olduğu keşfedildi:

  • Kısa süreli bellek
  • Muhakeme-mantık
  • Sözel beceri

Beyin taramaları belirgin becerilerin beyindeki belli devrelerle eşlenmiş olduğunu gösterdi. Araştırmacılar ayrıca, zekayı etkileyen ve etkilemeyen bazı faktörler de keşfettiler.

Professor Owen: “Düzenli beyin eğitimi, yaşlanmanın hafıza ve muhakeme becerilerilerinin ikisine de şiddetli bir negatif etkisi olduğu için insanların bilişsel performansına yarar sağlamadı.”

Yine de tüm haberler kötü değil, diyor Dr Adam Hampshire: “Merak uyandırıcı bir şekilde, düzenli olarak bilgisayar oyunları oynayan kişiler muhakeme ve kısa süreli bellekte gözle görülür şekilde daha iyi performans sergilediler. Sık sık anksiyete yaşayan insanlar özellikle kısa süreli bellekte kötü bir performans sergilerken, sigara içen kişiler ise kısa süreli bellek ve sözel becerilerde kötü bir performans sergilediler.”

Çok popüler olmalarına rağmen zeka testleri ortaya çıktıklarından beri bir eleştiri engeliyle karşılaştılar.

 

Zeka ve Kültür Faktörü

Sorunlu kısımlardan biri IQ testlerinin kültür faktörünü es geçiyor olması.

Örneğin Faslı ve İspanyol insanlara yapılan testlerde sonuçların insanların geldiği yere göre şekillendiği gözlemlendi.

Yine de psikologların çoğu bir alandaki bilişsel becerileri iyi olan insanların genellikle diğer alanlarda da iyi olduğununa katılacaklardır.

Akademik tartışmalar bir yana, asıl soru şu: IQ testleri ne için kullanılır?

Eğer bir kişinin becerilerinin göstergelerinden biri olarak kullanılırlarsa belki kullanışlı olabilir. Eğer tek bir sayının bir kişinin tüm değerini temsil etmesi söz konusuysa bu ciddi bir hata olur.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.