Kaygı (Anksiyete) ile Başetmek İçin Erteleme Yöntemi

Bir durumun yada olayın stres verici ve tehlikeli olduğuna inanırsanız bu sizi doğal olarak kaygılandırır ve kaygı ile başetmek için sizi harekete geçirir.

Hatta ideal seviyede, kontrol edilebilen kaygı ve stres, sizi motive eder. Problem çözme ve harakete geçme konusunda kimi zaman itici bir hal alır.
Fakat zihninizi olabilecek en kötü senaryolarla, en talihsiz olaylarla meşgul etmeye başladığınızda, kaygı ve endişe bir problem haline dönüşür. Ya olursa, ya başıma gelirse şeklinde durmak bilmeyen senaryolarınız, gündelik hayatınıza karışır ve kaygı seviyenizi artırır. Bu olumsuz düşüncelerin önüne geçilemediği noktada bir bozukluğa dönüşebilir.

Kaygı verici (Anksiyete) olumsuz düşüncelerle başetmek için ne yapılabilir?

Kaygı (anksiyete) ve endişe verici düşüncelerle başetmek için genellikle bu düşünceleri düşünmemeye çalışırız. Hatta kaygı verici düşüncemizi durdurmak için çabalarız.
Kimi zaman durdurmaya çalıştığınız düşünce, bunu yaparken daha rahatsız edici ve dikkat çekici bir hal alır. Sonrasında kurtulmayı beklerken tam ters etkiyle, kaygı verici düşünceyi daha çok düşünmeye başlarız.

Düşünceyi durdurmayla ilgili bir uygulama yapmak isterseniz. Bir süre boyunca pembe bir fil düşünün.. filin özelliklerini, uzun boyunu, kıvrımlarını, hortumunu zihninizde canlandırın. Sonraki bir dakika boyunca pembe fili hiç düşünmemeye çalışın, geldikçe zihninizden göndermeye çalışın. Aklınızdan fili çıkarmanın ne kadar zor olduğunu göreceksiniz.
Kaygılı düşüncelerinizde pembe fil gibi zihninize hücum eder.

Bu düşüncelerden sıyrılmak için uygulanabilecek birçok metod mevcut. Şimdi sizlerle bu metodlardan en etkililerinden biri olan, kaygıyı ertelemeyi 3 adımda inceleyelim.

  1. İlk adım kaygı zamanı yaratın: Kaygılanmak için kendinize bir yer ve zaman belirleyin. Evet yanlış duymadınız kaygılanacağınız bir zaman dilimi istiyorum.Çünkü onu o zaman dilimine hapsedicez. Örneğin: hergün öğleden sonra 3 ile 3: 20 arasında oturma odasında kahvenizi yada çayınızı koyarak, kendinizle başbaşa kalabileceğiniz bir kaygı zamanı yaratın. Hergün aynı saatte oturmaya özen gösterin.
  2. Kaygınızı Erteleyin: Eğer gün içinde kaygı ve endişe verici düşünceler aklınıza gelmeye başlarsa bunları kısaca not alın. Örneğin: “işten atılırsam bu felaket olur” şeklinde olabilir. Not ettikten sonra gününüze devam edin. Kendinize daha sonra bunu düşünmek için zamanınızın olacağını söyleyin ve bu yüzden şu an bunun için endişelenmenize gerek olmayacağını hatırlatın. Zaten saat 3 te bunun için 20 dakika zamanınız olacak.
  3. Kaygı zamanınızda listenize odaklanın: Saat 3 olduğunda, eğer yazmış olduğunuz düşünceler sizi hala rahatsız ediyorsa, belirlediğiniz kaygı sürecinizde kendinize kaygılanmak için izin verin. Gerekiyorsa bu kaygı ve endişelerinizi analiz eder gibi kalem kağıt kullanarak çözümleyin. Artık önemli görünmüyorlarsa kaygı sürecinizi kısa tutun ve günün geri kalanının tadını çıkarın. Kaygı verici düşüncelerin ertelenmesi etkili bir yöntemdir, çünkü başka şeylerle uğraştığınızda endişelere kapılma alışkanlığınız ortadan kalkar ve düşünceyi bastırmak veya yargılamak için uğraşmazsınız. Tek yapmanız gereken sonraya saklamak.

Kaygı ile başetmek için erteleme uygulamasını düzenli olarak yaptığınızda fayda sağlayacağınıza eminim. Bunlara ilaveten kaygıyla ilgili daha önce yayınladığımız videolarada göz atabilirsiniz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.