Kaygı Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kaygı bozukluğu yani bir diğer deyiş ile anksiyete psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Aslında kaygı bozuklukları kendi içinde de çeşitlilik gösterir. Genellikle birbirine benzeyen bu psikolojik durumlar süreleri ve şiddetleri gibi sebepler ile birbirinden ayrılırlar. Obsesislik, panik bozukluk, stres bozukluğu gibi pek çok çeşidi vardır. Fakat içlerinde en çok rastlanılanı panik bozukluktur.

Kaygı bozukluğunu özetle yaşanılan durumlara verilen tepkinin sağlıklı bir insan tepkisine göre oldukça üst düzeyde olması diye ifade edebiliriz. Kalıtsal yani genetik durumlar da kaygı bozukluğunu tetikleyen hallerden biridir.

Kaygı Bozukluğunun Belirtileri

Anksiyete yani kaygı bozukluğu kendini şu şekillerde belli eder; odaklanamama yani yapılan işlere konsantrasyon sağlayamama, sürekli endişe, aşırı sinir, sanki her an kötü bir haber alınacak hissi, ölüm korkusu ya da çok çabuk yorulma bu durumun belirtileri arasında sayılabilecek birçok belirtisi vardır. Günümüzde uygulanan anksiyete testleri ile anksiyetenin düzeyi belirlenebilmektedir.

Anksiyete Krizi

Kaygı bozukluğu yaşayanların yukarda saydığımız psikolojik sorunların dışında bedensel problemler de yaşamaları mümkündür. Bunların başında kalp çarpıntısı ve aşırı terleme halleri gelmektedir. Nefes alma konusunda güçlük çekme, hastada göğüs daralması, ağızda kuruluk ellerde titreme gibi hastanın kontrolü dışında gerçekleşen ve hastanın müdahale edemeyeceği durumlar da bunlar arasında sayılabilecek belirtilerdendir.

Kaygı bozukluğu rahatsızlığında kişiler kaygısını yönetemeyecek durumda olurlar ve bu durumu en az 6 ay yaşarlar. Uyku problemi de yaşanan başka problemlerdendir. Anksiyete bozuklukları bedensel ve duygusal olarak ayırmak mümkündür bedensel olan kaygı bozuklukları kişilerin günlük işlerini yapmaları konusunda sorun teşkil edebilir. Anksiyete krizi esnasında kişi kendini kalp krizi geçiriyor hissetmektedir.

Anksiyete Bozuklukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer

Anksiyete bozukluklarında hem ilaçlı hem de psikolojik tedavi yöntemleri mümkün olmakla birlikte, daha hafif şiddette kaygı bozukluğu olanlar için bazen sadece psikoterapi yöntemleri yeterli olabilmektedir. Hastalığın tanısı çabuk konur ve hastalığın tedavisine erken başlanırsa daha çabuk bir iyileşme süreci görülür. Tanı konması aslında çok da uzunca bir süreç almaz fakat bu rahatsızlığı yaşayan hastalar genellikle psikiyatri bölümüne başvurmadan önce çareyi başka bölümlerde ararlar haliyle psikiyatriste gidene kadar da belli bir süre geçer. Anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse hastalık uzun yıllar sürebilir.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.