Kelimeler Psikolojinizi Etkiliyor!

Kelimelerin gücü birçok psikoterapi yaklaşımı tarafından biliniyor ve psikologlar tarafından bilinçli bir şekilde kullanılıyor. Bunu daha yakından anlayabilmek için birkaç deneyden faydalanalım dedik.

Bir psikolog tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, öğrenciden dağınık olarak verilen kelimeleri anlamlı bir cümle oluşturacak şekilde dizmesi istendi. Öğrenciye verilen kelimeler aşağıdakilerin bir benzeriydi.

      -Yaşlı- sandalye- adam- oturmak

      -Azaltmak- içmek- kırışıklıklar- su

      -Hızla- zaman- geçmek

Öğrenci tüm kelimeleri düzenli bir sıraya yerleştirdikten sonra odadan çıktı ama adımları her zamankinden daha yavaştı.

Ne oldu dersiniz?

Düzenlediği kelimeler onun zihninde yaşlanmayı görselleştirdi ve sonuç olarak da testi bitirdikten sonra birkaç dakikalığına yaşlı biriymiş gibi davranmaya başladı.

Diğer bir deneyde ise öğrenciler iki gruba ayrıldı. İlk gruptaki öğrencilerden bir üniversitede profesör olmanın nasıl hissettirebileceği üzerine düşünmeleri istenirken diğer gruptan da sıkı bir futbol taraftarı olmak üzerine düşünmeleri istendi. Beş dakika geçtikten sonra iki gruba da cevaplamaları için bazı bilimsel sorular verildi. Sonuçta ilk grup daha fazla doğru yanıt vermişti. İki grubun da hemen hemen aynı bilgi ve zekâ düzeyine sahip olmasına rağmen ilk grubun içinde bulunduğu durum gereği akıllarında dolanan kelimeler onların daha çok soruyu doğru cevaplamalarını sağlamıştı.

Kelimelerin Gücü

Zihniniz milyonlarca yolu olan büyük bir şehir gibidir. Bir kere yollardan birinde başlangıç noktanızı belirlediğinizde zihniniz sizi yol boyunca otomatik olarak götürecektir. Bir önceki deneyde sözcükler insanları belli bir rotaya yönlendirmek için kullanılmıştı ve sonuç olarak da bilinçaltı,  üzerine düşen görevi yaparak rotayı takip etti ve onları gitmeleri gereken yere ulaştırdı.

Eğer kendinizi birkaç saniye için bazı pozitif sözcüklere ‘maruz bırakırsanız’ çok büyük ihtimalle birkaç dakika için pozitif düşüneceksiniz.

Başka bir deneyde ise nezaketle ilgili sözlere maruz bırakılan insanların sonraki dakikalarda daha kibar davranmaya başladıkları gözlemlenmektedir.

 Bunun Ne Demek Olduğunu Anlıyor Muyuz?

Aslında kelimelerinizi kullanarak insanları farklı durumlara sokabilirsiniz. Onların duygularıyla alakasız bir konu hakkında konuşuyor olsanız bile kelime seçiminiz insanların ruh halini ve davranışlarını kuvvetli biçimde etkileyebilir.

Bu Kelimeleri Kullanın!

Konuşurken güçlü, güç, kuvvet, ölümsüz, nihai gibi kelimeleri kullanın. Böylece insanları daha güçlü olmaya sevk edebilirsiniz. En iyi yemek yapmanın yollarını anlatıyor olsanız bile bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Ne Tarz Mesajlara Maruz Bırakılıyor Olabilirsiniz?

Eğer kelimeler insan duygu ve davranışını belli bir dereceye kadar etkileyebiliyorsa onları görselleştirmek çok daha büyük bir etki yaratabilir. İzlediğiniz bir filmin etkisi ise daha da çok olacaktır.

İzlediğiniz Filmler ve Defalarca Dinlediğiniz Şarkılar…

Beyninizi Ne Çeşit Mesajlarla Besliyorsunuz?

Farkında Olmayarak Kendinize Zayıf Olmayı Mı Öğretiyorsunuz?

Beyninizde Olan Bitene İlgi Göstermeyerek Kendi Gücünüzü Mü Çalıyorsunuz?

-İnsanların ayrılık acısını hızlı bir şekilde atlatmalarını engelleyen temel faktörlerden biri dinledikleri hüzünlü romantik şarkılar yüzünden maruz kaldıkları kelimelerdir.

-Özgüven eksikliğiniz de beyninizden sürekli geçen negatif kelimelerden kaynaklanıyor olabilir.

-Motivasyon eksikliği, direnme gücünüzün olmaması ve çaresizlik bütün gün maruz kaldığınız sözlerin neden açtığı bir şeyden başkası değildir.

  Artık kelimelerin gücünü anladınız. Bundan sonra,

  • Maruz kaldığınız her kelimeye dikkat ettiğinizden emin olun.
  • Medyanın yalnızca olumlu tarafına odaklanın ve sizi aşağı çeken şeylerden uzak durun.
  • Hatta sürekli dinlediğiniz negatif şarkıların yerine daha pozitif olanları koyun.

Siz aslında yıllar boyu beyninizde biriken kelimelerin bir bileşkesisiniz. Yani kelimelerinizi seçin; nasıl yaşayacağınızı belirlemiş olun.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.