Online Sex Psikolojisi 2.0

 

Utanç bizi rahatsız eden bir olay karşısında kendimizi huzursuz, rahatsız hissetmemizdir. Örneğin yatak odanızda hoşlandığınız biriyle cinsel ilişki yaşamanız sizi mutlu ederken, başkasının bunu görmesi sizi utandırır. Başkaları tarafından görülmesini istemediğiniz davranışınızın, görülmesi, konuşulması, yorumlanması, deşifre edilmesi utanç duygusunu açığa çıkartır.

 Günümüzde kişi kendi kişisel bilgisayarını, internetini güvenli bir alan olarak algılamakta ve karşısındaki ile paylaştığı fantazilerini yatak odasında konuşuyormuşçasına paylaşmakta.Bu düşüncelerin gerçekliği, ne derece sanal olursa olsun, kişiye kısa süreli haz vermekte. Bunun sonucunda insanın haz aldığı davranışın peşinden gitmemesi ise, dürtüselliğini kontrol edebildiği düzeyde mümkün olabilmekte.

Günümüz teknolojisi son 15 yılda chatleşme açısından, yazılı konuşmadan, görüntülü konuşma teknolojisine kadar ilerleyebildi. Bu sayede, teknolojik cihazlarla bulunduğunuz yerden partnerinizle sohbet edebilmekte, birbirinizi söz ve görüntü aracılığıyla cinsel olarak uyarabilmektesiniz.

 Gelecekte gelinmesi beklenen nokta ise online partnerinizin yanınızdaymışçasına (virtual realty) iletişime geçebilmeniz. Kişiyi bu şekilde yanınızdaymışçasına görebilmek ve en önemlisi de duyularınız ile hissedebilmenin, gelinecek bir diğer nokta olacağı düşünülmekte.

 Yeni araştırmalar gelecekte beynin haz bölgelerini uyararak sanal haz duygusunun yaşanabileceğini gösteriyor. Ancak bunlar konuşulduğunda insanların aklına ilk libido geliyor. Bundan sadece cinsellik anlaşılmamalı, geçmişte salt sex ile sınırlandırılabilirdi, günümüzde  ise başka duygular da işe dahil olmaya başladı. Yani insanların sanal sex yapabilmeleri için gelecekte partnerine karşı libidinal enerjinin ötesinde, farklı duygular hissetmesi gerekecek. Bunun sebebi ise her şey o kadar gerçek olmaya başlayacak ki artık tek başına sex yeterli olmayacak.

 Ayrıca teknolojik gelişmelerin bu kadar ilerlemesiyle, karşınızdaki online partnerin gerçek bir kimliğinin olmasına ihtiyaç duymayacağız. Çünkü bilgisayarlar o kadar gelişecek ki bir insanın duygularını ve zihinsel şemalarını bire bir taklit edebilir hale gelecek. Hangi duygusal özelliklerin ve tepkilerin sizi daha mutlu ettiğini keşfedip karşınızdaki avatarın düşünce yapısını ve görüntüsünü belirleyebilmeye başlayacaksınız.

Not: Bilgisayar kelimesinin yerine başka kavramlar kullanmaya çalışıyorum ancak daha iyi bir kavram henüz bulabilmiş değilim. 

Psikolog

Barış GÜRKAŞ

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.