Oyunlara Bağımlı Olmanızın 4 Sebebi

Neden bir insan aynı hareketi sürekli tekrarlayıp durarak saatlerce zamanını harcar?
Neden bazı mini oyunlar bağımlılık yapar?

Pek çok insan müthiş grafikleri ve karmaşık bir oyun programlaması olan tam donanımlı bilgisayar oyunlarının alışkanlık yapıyor oluşunu garipsemez. Ama olay hemen hemen hiçbir grafiği olmayan basitçe kurgulanmış mini oyunlara gelince bu oyunların kendilerinde nasıl alışkanlık yaptığı konusunda kafaları karışır.
Bu gizemi açığa çıkarmak için bilmeniz gereken ilk şey insan beyninin kolay kandırılabildiğidir. Birisi insanların bilinçaltını hedef aldığı zaman insanlar kolayca akıldışı kararlar alabilirler. Popüler mini oyunların çoğu direkt olarak bilinçaltına hitap ediyor ve bilinçli zihnin kontrol edemediği bir çeşit bağımlılık yaratıyor.

Neden Bazı Oyunlar Bağımlılık Yapıcıdır?

İşte size bilinçaltını kolayca kandırabilen ve insanları saçma bir oyuna bağımlı yapabilen bazı faktörler:

  1. Hiçbir Öğrenme Eğrisi Gerektirmemesi: Çok popüler olan pek çok ürünü analiz ettiğimde keşfettim ki hepsinin ortak yönü basitlik (sadelik). İnsan beyni enerjisini verimli kullanmak ister; çok fazla çalışmayı sevmez. Bu yüzden de basit olan oyunun popüler olması daha muhtemel.
  2. Yenmenin Zor Olması: İnsanlar kolay sıkılır. Bu yüzden de hem öğrenmesi hem de yenmesi kolay olan oyunlar tutulmamaya mahkûmdur. Oyunu öğrenmek kolay yenmekse zor olmalı. Bu yenmeyi engelleyici faktör insanları devamlı oynamaya sevk eder.
  3. Kişiyi Yenmek Üzere Olduğuna İnandırması: İnsanlar kumar makinelerine bağımlı olurlar çünkü kaybettikleri her sefer neredeyse kazanmak üzere olduklarını düşünürler. Kişinin amaca ne kadar yakın olduğu illüzyonu yaratıldığı zaman devam etmeye direnebilmesi çok zordur.
  4. Kişide Kontrolün Kendisinde Olduğu Yanılgısı Yaratması: Oyun aslında büyük oranda şans faktörü içerirken bazı bağımlılık yapan oyunlar insanlara kontrolün oyun boyunca kendilerinde olduğunu düşündürür. Bu düzen insanların oyuna hükmetmesini imkânsız kılıyor ama yine de onlara oyuna hükmedebileceklerini düşündürüyor.

Oyun Bağımlılığı ve Kumar Bağımlılığı
Gördüğünüz gibi pek çok bağımlılık yapan oyun, kumar makineleriyle aynı konsepti kullanıyor. İnsan beyninin aynı olduğu ve bağımlılık mekanizması her şekilde aynı mantıkta çalıştığı için bu konsept işe yarıyor. Tıpkı bir insanın kumar makinesine bağımlı olabildiği gibi eğer bağımlılığa yön veren aynı faktörler oyunda mevcutsa insanlar oyuna da bağımlı olabilir.
Bilinçaltı çok güçlü ama aynı zamanda çok da ilkeldir. Birinin bilinçli zihnini kolay kolay yönlendiremezken bu amaca kişinin bilinçaltını hedefleyerek ulaşabilirsiniz. Candy Crush’ı hatırladınız mı? İyi hissetmenizin temel nedenlerinden biri de siz oyuna başladığınızda bilinçaltınızın oyundaki şekerlerin hoş renklerinin farkına varmasıdır.
Kısacası; bilinçaltı hedeflenerek bir oyun sıfır bütçe, sıfır grafik tasarımla ve karmaşık bir programlama olmaksızın başarılı olabilir.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.