Özgüven Kazanma ve Geliştirme İçin Yöntemler

Özgüven hayatın önemli bir parçası. Doğrudan özsaygınızla bağlantılı bir kavram. Kendinize nasıl göründüğünüz, kendiniz hakkında düşünceleriniz, ne kadar değerli hissettiğiniz özgüveninizi şekillendirir. Bu durum da hayatta aldığınız kararları, yaptığınız seçimleri, kendinizi gerçekleştirme sürecinizi doğrudan etkiler.  Yani özgüven kazanma ve geliştirmek için önce kendinizle barışıp, kendinizi sevmelisiniz! Ve sonrasında kişisel ve mesleki hedeflerinizi gerçekleştirmek için risk almaya istekli olmalı, geleceğin güzel geleceğine inanmalısınız!

Ayrıca özgüvensiz olduğunuzu düşünüyorsanız başarma ve hedefinize ulaşma konusunda olumsuz düşüncelerle donatılmış olabilirsiniz.

Zaten ben beceremem, hem ben o kadar yaratıcı değilim ki , bu insanlar benle niye görüşsün? Diğer insanlar kadar zeki değilim gibi olumsuz düşünceler sizi daha da hareketsiz kılar! Zihninizdeki bu olumsuz düşünceleriniz için kendinizi suçlamayın, çünkü bu şekilde düşünmenizin altında yatan faktörler genetik yada çevresel olabilir.

O halde gelin özgüven kazanma ve geliştirme için uygulayabileceğiniz 6 adıma bakalım.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

  1. Kendinize bir aktivite bulun: Gönüllü bir işe yada şimdiye kadar hep yapmak istediğiniz bir hobiye zaman ayırın.  Örneğin bir enstruman çalmaya başlayın, yeni bir dil öğrenin yada insanlara fayda sağladığınız gönüllü çalışmalara dahil olun. Şimdiye kadar ihmal ettiğiniz, yeteneğinizin olduğunu düşündüğünüz şeyi bulun. Yapmak istediğiniz her neyse ilk etapta sizi çok zorlamamasına dikkat edin, üstüne gidip yapabildiğinizi gördükçe keyif alacaksınız ve bu sizin kendinize güveninizi artıracak.
  2. Destekleyici ilişkileriniz olsun: Size kendinizi daha iyi hissettiren, duygularınızı, düşüncelerinizi dinleyen ve sizi önemseyen insanlarla daha çok zaman geçirmeye çalışın.
  3.  Özgüven kazanmak için kendinize hedefler koyun: Ulaşılabilir hedefler koyar ve bu yolda çalışırsanız amacınıza ulaştığınızda tatmin duygusu hissedersiniz. Buda kendiniz hakkında pozitif düşünceler geliştirmenizi sağlar. Unutmayın bu ulaşılmaz zorlukta bir hedef olmamalı, aynı zamanda sizin için anlamlı olmalı. Bu hedef günde yarım saat spor yapmak bile olabilir.
  4. Fiziksel sağlığınızı önemseyin: Ruh sağlığı ve beden sağlığı birbiriyle doğrudan bağlantılı. Yapacağınız düzenli spor, düzenli uyku ve düzenli beslenme daha sağlıklı olmanızı sağlar.
  5. Olumsuz düşüncelerinizi belirleyin ve onlarala mücadele edin: Durum karşısında zihninizden geçen olumsuz düşünceler sizi hareketsiz kılan en önemli faktörler. Bu düşünceler yapamayacağım, bu işi de beceremeyeceğim, kimse beni dinlemek istemeyecek şeklinde olabilir. Bu düşünceleri bir kağıda döküp, bu olumsuz düşünce yerine ne düşünürsem kendimi daha motive hissederim şeklinde birkaç hafta boyunca duygu-düşünce kayıt formu tutulabilir.
  6. Özgüven artırmak için Sevdiğiniz özelliklerinizi listeleyin: Kendiniz hakkında daha olumlu düşünmek için kimi zaman olumlu özelliklerimizi kendimize hatırlatmamız gerekir. Kendiniz hakkında sevdiğiniz şeylerin listesini yaparak buna başlayabilirsiniz.

Özgüven kazanmak ve geliştirmek bir süreç işidir. Bunun için üzerine gitmelisiniz. Üstüne gitmenize rağmen özsaygınız değişmiyorsa. Psikolog desteği almanız sağlıklı olacaktır. Ayrıca bu durum sosyal fobi temelli de olabilir, bu notada şu yazıya da göz atmanızı öneririm. Utangaçlık mı sosyal fobi mi?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.