Panik Atak Kalp Krizi Korkusu

Panik atak ile kalp krizi arasındaki ilişki birçok panik ataklı kişinin aklına takılan en can sıkıcı düşüncedir. Atak halinde çeşitli belirtiler “kesin kalp krizi geçiriyorum” düşüncesini güçlendiren bir düşünce haline gelebilmektedir. Bununla birlikte panik atak,  kişilerde beyin kanaması geçiriyorum veya felç mi olacağım gibi korkularla da gelebilmekte.

Öncelikle bilinmesi gereken panik atak bir hastalıkla birlikte görülen ve vücudun verdiği bir tepkidir. Genellikle kişinin kaygı ve stres düzeyinin arttığı durumlarda, fobik durum veya nesneden kaçınma yada maruz kalma esnasında, madde kullanımı durumlarında tetiklenebilmektedir.

Panik atağı ilk defa yaşayanlar dehşet içinde bedenlerinde gerçekleşen bu durumu anlamlandırmaya çalışırlar, kaygı ve endişe arttıkça panik hali ve belirtiler daha da artar. Kişinin kalp krizi geçirdiğini düşündüren başlıca panik atak belirtileri: Çarpıntı ve kalp atımını duyumsa yada hızında artma, terleme ile gelen titreme ve göğüs ağrısı, sıkışması ve nefes darlığıdır. Bu belirtiler kişinin korku içinde hastaneye gitmesi için yeterlidir. Çünkü kalbindeki beklenmedik duyumsama kalp krizi geçirdiğini düşündürmektedir.

Panik atak sebebiyle kalp krizi geçirdiğini düşünen kişi, çevresindeki insanları buna ikna etmeye çalışır ve soluğu hastanede alır.

Hastanede kimi zaman bunun kalp krizi ve benzeri durum olmadığı genellikle uzmanlar tarafından anlaşılır ve daha yavaş hareketlerle müdahale edilir. Bu durum kişiyi çileden çıkarır.   “Ben burada kıvranıyorum kimse benimle ilgilenmiyor”, “Ölsem kimsenin umurunda değil” gibi cümlelerle kişi kaygı halini sürdürür.

Genellikle acil servisten giriş yapan kişi doktorun ona bunun kalp krizi olmadığını, panik atak olduğunu söylemesiyle yada bir sakinleştirici yapmasıyla kişinin yatışmasını sağlar.Bu noktada doktorun sakinleştirici yaklaşımı kişinin kalp krizi geçirmediğine inanması sürecinde çok önemlidir. “Galiba ölüyorum” şeklinde hastaneye giren kişi, birçok zaman şaşkınlık içinde hastaneden yürüyerek sakin bir şekilde çıkar.

Ancak kimi zaman panik atak olduğu düşüncesi inandırıcı gelmez ve başka başka doktorlara görünerek kalbinde yada başka bir yerinde bir sağlık sorunu bulma girişiminde olurlar. Hatta öyle bir hal alır ki, doktorlardan birisi kalbinizde sorun var dese rahatlayacaklarını düşünürler. Ancak durum değişmez her doktor muayenesinde kalbinde bir sorun olmadığı belirgin bir şekilde görülür.

Panik Atak Tedavi Yöntemler

Panik atak korkusu hayatı oldukça zorlaştırır. Kalp krizi geçiriyorum korkusunu ilk yaşadığınız yer genellikle korku verici bir yer haline dönüşebilir. Bu yerler alışveriş merkezi, toplu taşıma araçları, asansör, metro gibi yerler olabilir ve buralardan kaçınma hali çok yaygındır. Kesinlikle bunların üstüne gidilmelidir.

Tedavide dikkat edilmesi gereken şey desteği uzmanından almaktır. Bu konu ile çalışan uzmanlar klinik psikologlar ve psikiyatristlerdir. Genellikle birlikte çalışan bu iki branş, sizlerin kalp krizi mi geçiriyorum düşüncenizden kurtulmanızı sağlayacaktır. Eğer sizde panik atak ile mücadele ediyorsanız çok geciktirmeden psikolojik destek almanızı öneririm.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.