Panik Atak Krizi Nasıl Geçer?

Günümüzde en çok karşılan rahatsızlıklardan birisi de panik ataktır desek sanırım yanılmış olmayız. Bu noktadan Panik atak nasıl geçer sorusu en çok aldığımız sorulardan! Öncelikle belirtmeliyim ki yaşadığınız panik atak krizi ile başa çıkmak için psikolog desteği almanız çok önemli! Ancak kendi kendinize başedebileceğiniz bazı stratejilerden bahsetmek isterim. Malum her zaman terapiye ulaşamıyoruz!

  1.  İlk adım bunu yaşayan tek kişi siz olmadığınızı bilmelisiniz.

Panik atak nasıl geçer sorusunu cevaplamadan önce yaşadığınız bedensel ve zihinsel durumla pek çok insan mücadele ettiğini bilmelisiniz. Hatta yakınınızdaki insanlar bile hayatlarının bir döneminde yaşamış olabilirler. Genellikle bu kişilerin endişelenip, kaygılandığını farketmiyoruz bile. Nitekim birçok zaman sizinde yaşadıklarınız dışardan fark edilmiyor. İnsanlara rezil olurum düşüncelerinizi düşünmenize gerek yok. Kaldıki bu bir rahatsızlık ve herkesin başına gelebilir.

Bu durumu yaşayan insanlarla tanışmanızı öneririm. Sizi en iyi anlayacak insanlar bu rahatsızlığı daha önce yaşayanlar olacaktır. Onların başa çıkma şekillerini dinleyin. Ayrıca bizden destek alanların yorumlarına göz atmak için linki tıklayın.

2. Korkunuzla Yüzleşin

Panik atak geçiririm, kontrolü kaybederim dediğiniz yerlerden kaçınmayı bırakın. Kaçınmak bu durumu besler! Aksine o durumların ve yerlerin üzerine gidin ve orada atak geçirmediğiniz gözlemleyin.

Hatta biraz daha yükselteyim. Panik atak yaşamaya istekli olun, evet yanlış duymadınız istekli olun. Hadi bakalım gelsin! Ne olabilir ki en kötü ihtimalle?

Panik atak bir zihin durumu olduğunu hatırlayın! Bu durumun zihninizin size oynadığı bir oyun olduğu yönünde adlandırabilirsiniz!

3. Nefesinizin Hızını düşürün

Panik atakla ilgili en önemli sorunlardan biri nefesinizi hızlı alıp vermeniz! Panik atak sırasında yeterince hava alamıyormuş gibi hissettiğiniz için daha hızlı nefes almaya başlarsınız! Sonucunda vücudunuzdaki oksijen-karbondioksit dengesi bozulur. Buda kafada, elde, ayakta uyuşmaya sebep olabilir. İşin kötüsü bu uyuşmaları farklı yorumlamaya başlarsınız, buda paniğinizi daha da arttırır. Sanki kriz geçiriyormuş hissi verir. Bu yüzden bu uyuşmaları o anda normal karşılayın.

Nefes alamadığınızı düşünüyorsanız elinizi ağzınızın önüne getirin ve nefes alırken havanın elinize temasını hissedin.

Ayrıca nefesinizi yavaşlatın. İsterseniz bir deneyelim şimdi:

Nefesinizi alın ve içinizde biraz tutup yavaşça bırakın. Belli bir süre yaptıktan sonra nefesiniz ve bedeniniz dengeye girecek.

Ayrıca panik atak dışında da gün içinde nefes egzersizlerine zaman ayırın. Nefes egzersizleriyle ilgili daha önce video çekmiştim. Oradaki nefes egzersizlerini düzenli yapmanızı öneririm.

4.  Kendinize sorular sormayı öğrenin:

Panik atak oldukça korkutucu ve rahatsız edici bir deneyim bunu kabul ediyorum ancak sandığınız gibi sonucu felaket olan bir durum değil. Birçok insan kontrolü kaybettiği panik durumda aklını kaçıracağını, çıldıracağını düşünebilir, ancak böyle bir şey olmaz.

 

5. Bu atak geldiğinde kendinize sorabileceğiniz bazı sorular belirleyin!

Örneğin: Daha önce buna benzer bir atak olduğunda nasıl davranmıştım? Sonucu ne olmuştu mesela? Bu ataklar esnasında kontrolümden çıkan birşey oldu mu? Yada sandığım gibi kötü mü sonuçlandı.  Kalp krizi geçiriyorum diye koşa koşa hastaneye gittiğimde ne demişlerdi?Sakinleşmenizi sağlayacak!

6. Eylem Planı Oluşturun:

Panik atak esnasında dikkatinizi başka şeylere yöneltmek her zaman çok etkili olmuştur. Bu noktada size iyi hissettiren, zihninizi meşgul eden şeylere yönelin.

Örneğin: Birisini arayabilirsiniz. Size iyi gelen kişileri öncesinde belirleyin. Telefonda konuşmak tahmin etmediğiniz kadar iyi gelecek. Telefondaki kişiyle konuşurken, söylediklerine odaklanıp cevap verin.

Yada, yürüyüşe çıkın. Yürümek sandığınızdan çok daha iyi gelecek. Yürüdükçe görüşünüz değişecek, zemini, havayı, kokuları algılayacaksınız ve dikkatiniz bedeninizden uzaklaşacak.

7. Uzmana görünün

Panik atak geçiriyorum, panik atak nasıl geçer korkusuyla birçok kişi psikolog ve psikyatrist desteği alın. Bu en etkili yöntemdir. Eğer başa çıkamıyorsanız kesinlikle ertelemeyin.

Ancak kişide başka sağlık problemi olup olmadığına dair endişeleri devam edebilir. Bazen hastalık anksiyetesine kadar gider bu durum. Bu noktada başka bir sağlık problemi riskini ortadan kaldırmak için genel bir kontrol yapılabilir.

Bu sayede eyvah kalp krizi mi geçiriyorum! Bedenimde başka bir yerimi hasta etmiş miyimdir? Şeklinde aklınızdaki soru işaretlerini cevaplamanızı sağlayabilir. Bu kontrol kaçındığınız şeylerin üstüne gitmenizi kolaylaştırır. Buna rağmen endişelenmeye devam da edebilirsiniz buda çok anormal değil.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.