Psikolog İş İmkanları

 

 

Üniversitelerin, psikoloji bölümünden mezun olan her birey psikolog unvanını alabilir. Üniversiteye yeni girecek ve psikoloji okumayı düşünen gençlerinse aklındaki sorulardan biri; pdr ( rehberlik ve psikolojik danışmanlık) ve psikoloji arasındaki farkın ne olduğudur. O yüzden birçok genç birey bu seçimi yaparken zorlanmakta ve kararsız kalmaktadır.

 

Pdr Ve Psikoloji Arasındaki Fark

İlk olarak başlarda da bahsettiğim üzere; Psikoloji bölümünden mezun olanlara psikolog unvanı verilirken, PDR mezunları psikolojik danışman (rehber öğretmen) unvanını alıyor. PDR bölümü daha çok 0-18 yaş arasındaki bireylerin gelişimleri ile ilgilenmektedir. Psikoloji bölümü ise tüm yaş dönemini ilgi alanı içine almaktadır. Ancak buna rağmen psikoloji bölümünde bir öğrencinin başarılı olması için kendini belli alanlarda geliştirmesi daha gerçekçi olacaktır. PDR bölümü özellikle üç bölümde uzmanlaşmaya çalışmakta ve eğitim almaktadır. Bunlar; mesleki rehberlik, bireysel rehberlik ve eğitsel rehberliktir.

Psikoloji mezunları devlet hastanelerinden özel kliniklere, terapi merkezlerinden üniversitelere, hapishanelerden araştırma şirketlerine kadar çeşitli kamusal ve özel kurum ve kuruluşlarda psikolog olarak görev yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra psikologlar lisansüstü eğitimlerine devam ederek Klinik Psikoloji, Adli Psikoloji ve Spor Psikolojisi gibi vb. alanlarda uzmanlaşabiliyorlar. PDR mezunları ise ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından eğitim politikası üreten kuruluşlara, dershanelerden danışmanlık ve eğitim merkezlerine, sivil toplum kuruluşlarından mesleki yönlendirme ve kariyer danışmanlık merkezlerine kadar pek çok yerde rehber Öğretmen veya psikolojik danışman olarak görev yapabilirler.

 

”Psikolog Olmak” yazımızı okumak için tıklayın.

 

 Psikolog İş İmkanları

Psikoloji mezunları; hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, şirketler de, kamuoyu araştırma merkezlerinde vb. çalışabilirler. İsteyen psikoloji mezunları ise gerekli formasyon alarak, psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak MEB’ e bağlı okullarda da çalışabilir.

 

  Klinik açmak isteyen psikolog adayları için;

Psikoloji alanında yüksek lisans okumak, olmazsa olmazlardan biridir. Psikoloji; klinik, gelişim, deneysel, sosyal, endüstri ve örgüt gibi birçok alt alana sahiptir. Bu alanlarda uzmanlaşmak ve yüksek lisansınızı başarıyla tamamlamak size, psikolog değil; uzman psikolog unvanını kazandıracaktır.

 

 

 

Gizem Zaralı

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.