Psikolog Olmak Üzerine Röportaj

Psikolog olmak isteyen Ece, bu meslek hakkında bilgi almak için Bursa’dan kalkıp İstanbul’a kadar geldi. Onunla psikolog olmak üzerine güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Oda sizler için duygularını da işin içine dahil ederek, sohbetimizi bir blog yazısı haline getirdi. Bende onu sizlerle paylaşmak istedim. İyi Okumalar…

Ben, her insan dünyaya gelirken bir amaç doğrultusunda geldiğine inanırım ve bu varoluş nedenini öğrendiğinde gerçek mutluluğun ne demek olduğunu tadacağına inanıyorum.Bu yüzden yaklaşık iki senedir ben de bu varoluş nedenimi aramaya başladım ve uzun uğraşlar sonrasında var oluş nedenim olduğuna inandığım bir meslek buldum. Ben bu dünyaya bu mesleği yapmak için psikolog olmak için geldim dedim.Ve benim bu kararımın doğru olup olmadığını öğrenmem için bir uzmanla hatta idol belirlediğim bir kişiyle mesleğimin artılarını eksilerini sorup öğrenmem gerekiyordu.Bir makalesini okurken tesadüf eseri bulduğum Barış Bey’in hakkında kısa bilgi edinince idol diyebileceğim kişiyi bulduğumu düşündüm. Daha öncede bu konuda uzman olan kişilerden yardım istediğimde herhangi bir tv şovunda yayınlanmayacak veya bir dergide çıkmayacağı için beni kabul etmediler nazikçe reddettiler. Bu yüzden Barış Beyden sorularıma cevap olmasını isterken çekindim. Ama artık onu kendime idol edinmiştim kapısında da yatsam pes etmeyecek onunla konuşacaktım.Ama Barış Bey bu tarz şeylere zaten doyduğu için ricamı kabul etti ve ben de hemen ofisine gittim.

Çok sıcak bir karşılamadan sonra Barış Beye yaklaşık 10 soru sordum ve bu sorduğum soruların hepsinin cevabını biliyordum aslında ben Barış Beyden sadece bu mesleği yapan ve alanında uzman olan biri olarak beni istediğim, varoluş nedenim saydığım bu mesleğe aşık etmesiydi. Sorularıma yanıt aldıkça hayatımda gerçekten çok doğru bir karar verdiğimi anladım.Benim için en önemli olan sorulardan bir kaçını sizinle paylaşmak isterim.

Psikolojiyi okumak zor mu?

Bu bölümü okumak zor değil.Bu bölüm çok zevkli bir bölüm ama sevmek önemli.Seviyorsanız bu bölümü okumak çok kolay;ama zevk almıyorsanız bu bölümü okumak ızdırap olur.Bu bölümün derslerine bakıldığında çok sağlam dersleri var;ama sizin bölümü ne kadar isteyip istemediğinize bağlı olarak zor ya da kolay olur.

Türkiye standartlarına göre bana önerebileceğiniz bir üniversite var mı?

Psikoloji de bölümler daha çok ekollere göre belirleniyor özellikle iyi üniversitelerde. Mesela benim okuduğum üniversitede bilişsel davranış davranışçı ekolünde bir üniversiteydi. İstanbul analitik yönelimli üniversitedir. Bence buna göre bir karar vermek lazım çünkü yüksek lisansta da ona göre bir karar alacaksınız. Gittiğiniz üniversitede sizin öğrendiğiniz psikolojinin temelleri aynı olacak danışana bakış açınız farklı olacak.

Psikolojinin hangi alanında daha rahat iş bulabilirim?

Türkiye’de psikolojinin hiçbir alanında çok rahat iş bulamazsınız. Eğer o bölümü çok seviyorsanız ve çok hırslıysanız zaten önünüzde hiçbir şey duramaz.

Ben klinik psikolojisiyle çocuk psikolojisi arasında kaldım ve karar veremiyorum. Arasındaki fark nedir?

İkisi arasındaki fark, çocuk mu yetişkin mi çalışmak istiyorum sorusunun cevabıdır. Ona da zaten süreç içerisinde anlarsınız.Stajlar, çalıştığınız yerler anlamanıza yardımcı olur.
Konuşmamız bittikten sonra teşekkür edip ofisten çıktım ve kapıyı kapatır kapatmaz hoplayıp zıplamaya başladım.Biri eğer beni kameralardan izliyor olsaydı ciddi bir alay konusu olabilirdim.Ama ne kadar doğru bir karar verdiğimi  Barış Beyle konuşunca daha iyi anladım.Bu mesleğin elimdeki imkanlar doğrultusunda ıvır zıvır her şeyini biliyordum.Hangi kişilik özelliklerine sahip olmalıyım,iş imkanları neler,hangi üniversiteler ne kadar puanlarla alıyor…
     16 yaşında  psikoloji bölümünü okumak isteyen bir öğrenci olarak söyleyeceğim tek şey amacınızı kesin olarak belirleyin ve onun gerektirdiklerine bakın.Bu konuda uzmanlarla görüşün üniversitelere gidin ve psikolojini bölümünü okuyan öğrencilerle konuşun,çevrenizi inceleyin bunları yaparken çekinmeyin kimse siz onlardan yardım istediğiniz diye sizi yadırgamaz.Ve istediğiniz şeyin peşini asla bırakmayın eğer ben Barış Beyden önceki psikologlar beni reddetti diye vazgeçseydim belki de aşık olduğum meslekten vazgeçecektim. Hayat bize altın kasede sunulmuyor pes etmeyip istediklerimizi elde etmeli ve o zaman başta söz ettiğim gibi gerçek mutluluğun tadını çıkartmalıyız.
Barış Beyin ofisinden çıktığımda mesleğimde başarılı bir kadın,iyi bir insan olacağımı hissettim. Ve daha o bölümü okumadan gerçek mutluluğu tatmıştım. Kim bilir okuyunca neler olacaktı…
                                                                                                                                                                                                                    ECE ÇALIŞKAN
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.