Psikoterapi Çeşitleri Nelerdir?

Psikolojik rahatsızlıkla mücadele eden bireylerin, ilaçsız sadece konuşma yoluyla tedavi edilmeye çalışıldığı yöntemlerin genel bir adı olan psikoterapi, konuşma terapisi, psikososyal terapi gibi isimlerle de bilinmektedir. Bireyin, mücadele ettiği ve içinde bulunduğu durumların sebeplerini öğrenebilmek ve bu sebeplerin öğrenilmesiyle birlikte çözüm yolları aramak, psikoterapi seansının genel yöntemidir. Bireyin hayatında sorun yaratan davranış ve düşüncelerin belirlenmesi ve yine bireyin ilişkileri ile tecrübelerinin incelenmesi de terapi içerisinde değinilen konulardandır.

Psikoterapi, bireyin psikolojik rahatsızlığının türüne, kişide yarattığı etkiye, tedavinin asıl amacına göre farklılaşır. Bu durumda psikoterapide kullanılan yöntemlerin farklılaşmasını sağlar.

Davranışçı Terapi Yöntemi Nedir?

Davranışçı yöntem istenmeyen psikolojik durumlar ve davranışlar üzerinde durur. Ayrıca yöntem olarak ödüllendirme, olumsuz hareketleri elemine etme, hareketleri pekiştirme gibi yöntemler kullanır. Bu terapi çeşidinin yaygın olarak kullanıldığı ve olumlu sonuçlar verdiği psikolojik rahatsızlıklar çeşitli fobiler ve obsesif kompulsif bozukluktur.

Bilişsel Davranış Terapi Yöntemi Nedir?

Bireylerin, ortam ve koşulların sabit kaldığı durumlarda bile olaya bakış açılarını değiştirmeye yönelik çalışmalar barındıran bir terapi yaklaşımıdır, Bilişsel davranışçı terapi negatif ve sağlıksız inanç ve hareketlerin tespitini yapar ve pozitif yönde değiştirmeyi amaçlar.

Grup Terapisi Yöntemi Nedir?

Grup terapileri kişilerin kendi terapi süreçlerini yaşantıladığı gibi başkalarının yaşantılarından da çeşitli deneyimler ve öğrenmeler gerçekleştirebildiği yöntemlerdir. Açık iletişimle kişiler destek olabildikleri gibi, duygusal anlmada destekte alabilmektedirler.

Oyun Terapisi Yöntemi Nedir?

Bu terapi türü, gelişme döneminde bulunan küçük yaşta çocuklar için geliştirilmiştir. Resim yapmak, oyuncaklar ile oynamak gibi çeşitli aktiviteleri barındıran bu teknik, özellikle çocukların düşünce ve duyguların dışa yansıtılması amacıyla kullanılmaktadır.

Psikanaliz Yöntemi Nedir?

Kişinin bugün  yaşan duyguların ve davranışların açıklanabilmesi için bireyin geçmişte yaşadığı olaylara, duygusal anlara ve anılara ulaşma ve inceleme yöntemi olan psikanaliz teknik, rüya analizini ve özgür çağrışım tekniğini de kullanarak bilinçaltı ile bugün arasında ilişki  kurmaya çalışır. Psikanaliz tekniği, Sigmund Freud tarafından oluşturulmuş ve takipcileri tarafından geliştirilmiş yöntemler topluluğudur.

Bu terapiler dışında ayrıca psikodinamik psikoterapi, geştalt terapi, dışavurumcu sanat terapisi, psikoterapi çeşitleri arasında yer almaktadır. Ayrıca her geçen gün yeni yaklaşımlarda çıkmaktadır.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.