Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı, fiziksel ve ruhsal birçok probleme sebep olabilir ve kişilerin sınavlardaki performansını da negatif olarak etkileyebilir. Kaygı duymak hayatın normal akışında yer alan ve hayatı idame ettirmeyi sağlayan evrimsel bir duygu olsa da, sınav kaygısında kişiler bunu aşırı olarak hissettikleri için bu duygu işlevsel olmaktan çıkar ve kişi üzerindeki olumsuz etkileri daha fazla olur.Sınav Kaygısının Nedenleri

Kaygının belli başlı nedenleri vardır;

  • Başarısızlık korkusu: Her sınavda belirlediğimiz bir hedef vardır. Fakat belirlediğimiz bu hedefe ulaşamama düşüncesi sınava hazırlanırken zihnimizi fazlasıyla meşgul edebilir ve yoğun sınav kaygısına sebep olabilir.
  • Sınava yeterince hazır olmamak: Sınav için yeterli derecede hazırlanmadığımızı düşündüğümüz zamanlarda yoğun kaygı duyabiliriz ve bu da performansımızı olumsuz etkileyebilir.
  • Geçmişte yaşanılan kötü test performansları: Daha önce çözdüğümüz denemelerde alınan kötü sonuçlar gelecekteki denemeler ya da sınav ile alakalı felaket senaryoları oluşturmamıza sebep olabilir ve kaygı seviyemizi yükseltebilir. Bu durum da gireceğimiz sınavdaki performansımızı olumsuz etkileyecek etkenlerden biridir.

Kaygının Üzerimizdeki Etkileri

Kaygının yol açtığı stres vücudumuzda, huzursuzluk, ilgisizlik, dikkat dağınıklığı, yemek yemede bozukluk (iştahsızlık veya aşırı iştah), fiziksel anlamda ise; terleme, karın ağrısı, bulantı, ağız kuruması, ellerde titreme, terleme, baş ağrısı gibi belirtilere yol açar. bu belirtmiş olduğumuz fiziksel tepkiler yoğun sınav kaygısında baş gösterebilir.

sınav stresini yenin!

Sınav Kaygımızı Nasıl Yönetiriz?

  • Hazırlıklı olmak:

Çalışma alışkanlıklarını düzenli ve devamlı hale getirmek iyi bir başlangıç olacaktır. Sınav kurallarına ve zamanlamalarına kendimize pratik uygulayarak adapte etmeliyiz.

  • Test alma becerileri geliştirmek:

Sınav esnasında verilen talimatlara dikkat etmeliyiz. Bilmediğimiz sorularla vakit öldürmek yerine kolay olanları çözüp takıldığımız sorular için başa dönmeliyiz.

  • Sınava Odaklanmayı Kolaylaştırmak:

Sınav esnasında yalnız teste odaklanmalı, sınav alanındaki diğer kişilerin konuşmalarına yada çıkan seslere değil. Olumsuz düşünmemeli, zor soruların aklımızda negatif düşünceler oluşturmasına izin vermemeliyiz. Rahatlamak için aralarda yavaş ve derin nefes almayı deneyebilirsiniz.. Bu vücudumuza dinçlik verip odaklanmanızı sağlayacaktır.

  • Sağlıklı Kalmaya Özen Gösterin:

Sağlıklı beslenme, yeterli miktarda uyku ve kaslarımızı rahatlatmak için küçük egzersizler işe yarayabilir…

Sınav stresiyle başa çıkma yolları yazımız için tıklayınız.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

OKB – Obsesif Kompülsif Bozukluk

Avrupa’da 3.3 milyon yetişkini ve 1 milyon genci etkileyen obsesif kompülsif bozukluk, ilk olarak çocuklukta, gençlikte ve yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.